sobota, 31 sierpnia 2013

Brzoskwinie w zalewie

Brzoskwinie to kolejny cud natury! Są tak urodziwe, że na samą myśl pracują zmysły. Ten rok obfituje w owoce śliwkopodobne, więc nasyćmy się nimi do woli. A jeśli macie ochotę ich smak poczuć także w zimie, zróbcie je w zalewie. Chociaż brzoskwinie w puszce dostępne są dziś bez problemu na półkach w supermarkecie, ich smak nie umywa się do tych z domowej śpiżarni. Na dodatek, ich własnoręczne przygotowanie jest niesamowicie proste. 

Brzoskwinie w zalewie


Składniki:

2,5 kg brzoskwiń
1 litr wody
½ kg cukru
Kilka goździków
Kilka owoców jałowca

Podane wyżej składniki zagotować .
Obrać z „puchatej” skórki owoce (skórka najlepiej schodzi bez sparzania, niektórzy polecają ten sposób, ale wtedy owoce się mażą), przekroić na pół i wyjąć pestki. Połówki brzoskwiń wrzucić do gorącej zalewy i gotować kilka minut (nie za długo, bo będą zbyt miękkie).Gorące owoce wkładać do słoików, uzupełnić zalewą, zakręcić i postawić do góry dnem. Nie wekować.

Brzoskwinie w zalewie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz