niedziela, 1 września 2013

Sos meksykański


Półki w piwnicy szybko się zapełniają, ale na prowincję docierają także kolonialne smaki, którym trudno się oprzeć. Ten sos świetnie sprawdza się zimą. Nie dość, że jest bardzo smaczny, to jeszcze można z jego pomocą przyrządzić pospiesznie smaczne danie po spóźnionym powrocie z pracy. Kartkę z tym przepisem straciłam z oczu na kilka lat, bo wszyscy, którzy spróbowali sosu natychmiast chcieli go robić, dlatego przepis przez długi czas wędrował z rąk do rąk. Ma on jeszcze jedną zaletę: chętnie pakują go do swoich walizek studenci, którzy sami żywią się na stancjach i w akademikach. Jestem pewna, że sos meksykański zdobył już kilka fakultetów! ;)



Sos meksykański przepis


Składniki:


2kg pomidorów
2 kg papryki
(może być kolorowa)
70 dkg cebuli
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka wegety
1 szklanka cukru
½ szklanki octu 10%
2 łyżeczki soli
½ paczki przyprawy meksykańskiej 



Sposób wykonania:


Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Dusić około 2 godzin. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 20 minut. Gorący sos nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem. Wystudzone przechowywać w chłonnym miejscu. Porcja wystarcza na 12 słoików po dżemie.


2 komentarze:

  1. Taak, ten sos to rzeczywiście najlepsza alternatywa dla studenckich dań z proszku. Z mięskiem można było na nim "pociągnąć" przez wiele godzin, a do tego jeszcze ten smak... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też z niego zrobić niezłą zupkę - pożywną i rozgrzewającą :)

      Usuń