niedziela, 22 września 2013

Suszymy owoce czarnego bzu

Pogoda ostatnio niestabilna, sprzyja przeziębieniom. Każdy robi co może, żeby ustrzec się choroby. Sięgamy wiec po apteczne medykamenty, zapominając o naturalnych lekach. A mamy je na wyciągnięcie ręki. Taki na przykład czarny bez. Jest  źródłem witaminy C cenniejszym niż cytrusy.
Sięgniemy do „starodawnego” sposobu przechowywania tego bardzo pomocnego w okresie przeziębienia owocu. Wystarczy zebrać z drzewa  baldaszki z czarnymi jagódkami i ususzyć je.

czarny bez na przeziębienie

Jak ususzyć owoce czarnego bzu?


Owoce czarnego bzu układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, uchylamy drzwiczki i powoli suszymy. Czas jest zależny od temperatury piekarnika. Sami musicie ocenić, kiedy owoce są dostatecznie wysuszone.Tylko uważajcie, żeby ich nie upiec!
Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach lub puszkach.

Kiedy czujemy, że bierze nas przeziębienie dodajemy kilka kuleczek do gorącej herbaty. Skuteczne, niekłopotliwe i nie musimy biec do apteki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz