sobota, 20 września 2014

Czeko-śliwka


  Jest przysmakiem dorosłych i dzieci. Bardzo lubimy ją, jako dodatek do naleśników i deserów. Wybornie smakuje też ze świeżym pieczywem. A najlepiej wyjadana łyżką ze słoika.  Każdy robi ją  inaczej i zachwyca się swoim sposobem. Ja też uważam, że mój jest doskonały. Sprawdzicie?


powidła śliwkowe z czekoladą



Składniki:

3 kg śliwek węgierek
 ½ kg cukru
80 g  opakowanie kakao z wiatrakiem
 1 dobra gorzka czekolada
1 cukier waniliowy

 Sposób przygotowania:


 Śliwki płuczemy i pozbawiamy pestek. Wkładamy do dużego rondla, najlepiej z grubym dnem rozgotowujemy około 40 minut, często mieszając. Przestudzone  blendujemy, do rozdrobnienia skórek na gładką masę. Ponownie smażymy około 40 minut na małym ogniu, z dodatkiem cukru, kakao, połamanej gorzkiej czekolady i cukru waniliowego. Mieszamy od czasu do czasu, by nie przywarły do dna, dopóki masa nie zgęstnieje. Gorącą czeko-śliwkę składamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz