niedziela, 18 stycznia 2015

Ciasto cynamonowe z bakaliami


 Czy lubicie jak dom pachnie cynamonem? Ja bardzo J Jest to zapach nadziei na coś pysznego. I takie właśnie jest to ciasto! Przekonajcie się sami J

Ciasto biszkoptowe z cynamonem


Składniki:

4 jaja
 0,75 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
garść orzechów
garść rodzynek
 4 duże jabłka 

 

Sposób przygotowania:


 Oddzielić białka od żółtek. Umieszczone w miseczce żółtka wymieszać z  proszkiem do pieczenia i łyżeczką octu. Z białek ubić w garnku na sztywno pianę z dodatkiem cukru. Połączyć z żółtkami i dalej chwilę miksować. Dodać cynamon i kakao, wlewać na przemian olej, wsypywać mąkę, dalej miksując. Gdy ciasto będzie jednolite wsypać orzechy, garść rodzynek, oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę jabłka. Całość wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia długiej blachy - keksówki. Piec około godziny w 180°. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. I jest baaardzo pyszne! Zapraszam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I bardzo łatwy w przygotowaniu. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie, a wydaje się być takie proste w wykonaniu :) Musi być bardzo smaczne, tylko tak się zastanawiam, czemu służy dodatek octu :P?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet wpływa na to,że ciasto jest pulchne. To stary sposób. Łyżeczkę octu dodaję zawsze do ciast biszkoptowych.Nigdy mnie nie zawodzi. Proszę spróbować połączyć żółtka z proszkiem i octem. Powstaje zwarta masa, która świetnie "wkręca"się w białka :)

    OdpowiedzUsuń