sobota, 21 marca 2015

Jajka faszerowane w skorupkach

Przepis został przeniesiony na nową stronę bloga smakiprowincji.com.

Kliknij tutaj, aby poznać przepis na jajka faszerowane w skorupkach.

Przepis na jajka w skorupkach - smaki prowincji

2 komentarze:

  1. Nie! Nie "uderzyć w skorupkę zdecydowanym ruchem"! Skoro pani Renata tak radzi, to pewnie sama opanowała tę umiejętność do perfekcji. Obawiam się jednak, że osoby mniej w tej sztuce kompetentne mogą zmarnować tuzin jajek (czy raczej skorupek), idąc za tą radą. Więc pozwolę sobie skromnie wtrącić swoje trzy grosze. Otóż: Trzeba (ostrożnie, ale zdecydowanie) uderzyć w jajko (gdzieś pośrodku skorupki) bardzo ostrą końcówką noża (mam taki nóż ze szpikulcem i ten jest idealny do tego celu. Chodzi o to tylko, żeby zrobić malutki-malutki otworek (taki jak, powiedzmy, przy nakłuciu szpilką). Potem trzeba wziąć nóż-piłkę, przyłożyć do tego otworka (tzn. na linii tego otworka) i bardzo delikatnie - na luzie, bez nacisku! - przepiłować skorupkę. (Otworek jest po to, żeby nóż-piłka nie ześlizgiwał się z jajka w początkowej fazie piłowania.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy sposób jest dobry, jeśli przynosi pożądany efekt. Ja pozostanę jednak przy swoim :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń