czwartek, 23 lipca 2015

Fasolka szparagowa w sosie mięsno-pomidorowym


Fasolka szparagowa ugotowana w wodzie i polana masełkiem z bułeczką to wielki przysmak, ale trzeba spróbować jej w innym towarzystwie. Proponuję sprawdzić, jak smakuje taka potrawa J

fasolka, sos mięsno- pomidorowy

Składniki:

1/2  kg fasolki szparagowej
1/2  kg dowolnego mięsa mielonego
1/2  kg pomidorów
4  ząbki czosnku
kolendra sproszkowana lub świeża
łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
wegeta

opcjonalnie sok pomidorowy

Sposób przygotowania:


 Fasolkę szparagową umyć i oczyścić z końcówek (i łyka, jeśli się taka trafi). Pokroić w poprzek na około dwa centymetry. Obrać czosnek, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym na głębokiej patelni oleju chwilę smażyć czosnek z garścią zielonej lub ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry, dodać mielone mięso, dalej smażyć, mieszając od czasy do czasu. Umyte ( ewentualnie obrane, jeśli ktoś ma taki zwyczaj) pomidory pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa. Dusić pod przykryciem kilka minut, do rozpadnięcia się pomidorów i powstania soku. Teraz dodajemy fasolkę. Doprawiamy według własnego smaku solą, pieprzem i wegetą, przykrywamy, dusimy do czasu, aż fasolka będzie miękka. Jeśli uznacie, że potrawa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub soku pomidorowego. 
          W zasadzie tak przyrządzoną fasolkę podajemy jako główne danie obiadowe z ryżem, ale równie dobrze smakuje na kolacje z bułeczką. Ilość na 4-5 osób.

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Reniu, dziękuję za pomysł na danie jednogarnkowe, w których ostatnio bardzo gustuję :).Agnieszka C.

    OdpowiedzUsuń