niedziela, 31 stycznia 2016

Pączusie karnawałowe


 Warto mieć pod ręką dobry przepis, aby móc zadośćuczynić tłustoczwartkowemu nieumiarkowaniu w jedzeniu smażonych pyszności. Ja skorzystam z poniższego. Jest sprawdzony i nieprawdopodobnie szybki J

Pączuszki karnawałowe

Składniki:

1,5 szklanki mąki
kostka twarogu
2 jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

 Twaróg rozgnieść  widelcem, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe składniki. Mieszać łyżką do powstania jednolitego ciasta. Można także wyrobić pączki  ręką. W niewielkim płaskim rondlu rozgrzać olej, w ilości odpowiedniej do zanurzenia pączków ( u mnie pół litra). Moczyć w zimnej wodzie rękę i formować małe kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Ostudzone posypać cukrem pudrem, może być pomieszany z wanilią J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz