niedziela, 6 sierpnia 2017

Ogórkowa sałatka do słoików


 Przetworów z ogórków jest pewnie tyle, ile gospodyń domowych. Nie spodziewajcie się więc żadnego odkrycia Ameryki. Proponuje Wam jedną z wielu sałatek, którą zrobiłam sama i okazała się strzałem w dziesiątkę. Zanim zapakowałam do słoików zakradli się do niej „podjadacze” i  trochę stracili umiar J




Składniki:

2 kg ogórków
4 czerwone papryki
4 duże marchewki
2 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
1,5 łyżki soli
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju

 



Sposób przygotowania:

 Warzywa umyć. Ogórki zetrzeć  na plasterki, marchewkę na tarce z dużymi oczkami, paprykę pokroić w drobne paski, a cebulę w piórka, czosnek  posiekać. Ogórki posolić, odstawić na dwie godziny, następnie odcisnąć sok. Połączyć wszystkie pozostałe składniki, dobrze wymieszać, pozostawić na 3 godziny. Przed nałożeniem do słoików należy spróbować, czy sałatka jest dość wyrazista. Jeśli uznamy, że nie, można dodać soli, octu, cukru według swojego smaku. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania. Z podanej porcji powinno wyjść 12 dżemowych słoików.



Róbmy przetwory! Edycja 3.


4 komentarze:

  1. Pięknie kolorowa!
    Na pewno przyda się na zimowe wieczory...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Jest prosta i smaczna. Trzeba dobrze schować,żeby do zimy dotrwała :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 12 słoiczków w drodzę do pasteryzacji :) Bardzo fajny przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje dzielna Agato!!! :)

    OdpowiedzUsuń