niedziela, 16 czerwca 2013

"Złoty nektar " z kwiatów czarnego bzu


Pewnie znacie niezwykłe właściwości soku z jagódek czarnego bzu sporządzanego jesienią.  "Złoty nektar" z kwiatów czarnego bzu, nie ustępuje mu ani  na krok. Jest nie tylko niesamowicie smaczny i aromatyczny, ale też zdrowy – ma działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe.


Kwiaty czarnego bzu, sok z czarnego bzu

Roślina znana jest od czasów starożytnych jako cenne źródło substancji leczniczych i do dziś jest często wykorzystywana  w przemyśle farmaceutycznym.


Wybierzcie się na małą wycieczkę za miasto, albo odwiedźcie znajomego działkowicza, żeby zdobyć trochę kwiatów czarnego bzu. Z rozpoznaniem ich nie będziecie mieć kłopotu – z daleka wabią swoim słodkim zapachem i białymi girlandami kwiatów baldaszkowego pokroju. Właśnie teraz w czerwcu jest ich czas!

Składniki:

20 kwiatostanów czarnego bzu,
2 kg cukru,
2 cytryny
2 litry wody

Sposób przygotowania

Cukier z wodą zagotuj i wystudź. Do syropu włóż kwiaty i pokrojoną cytrynę. Odstaw na pięć dni. Następnie odcedź i zagotuj płyn. Zlej do butelek. Gotowe!

Zanim schowacie butelki z nektarem do spiżarki, spróbujcie koniecznie, a na pewno stwierdzicie, że było warto!
Nektaru możecie używać do sporządzania napojów: wystarczy rozcieńczyć go z wodą w takich proporcjach jak lubicie. To też dobry pomysł na letni napój dla najmłodszych, świetnie gasi pragnienie, a dzieci go uwielbiają!
Co najważniejsze, jest to smaczna alternatywa dla niezdrowych kartonowych soków.


A teraz wersja dla dorosłych! 




Białą wódkę połącz z nektarem
z czarnego bzu w dowolnych proporcjach, uzupełnij wodą i wrzuć kostki lodu. Na koniec dodaj plaster cytryny i ozdób listkami mięty. 

Smacznego!









4 komentarze:

  1. Uwielbiam sok z czarnego bzu, mogłabym pić hektolitrami! Muszę jeszcze spróbować wersji dla dorosłych... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też znam te smaki, muszę jeszcze poznać smak czarnego bzu smażonego w cieście. Pozdrowienia dla autorki bloga.

      Usuń
  2. Wg prawa twój "sok" jest napojem (gdybys była producentem) ze wzgledu na cukier, wode i dodatki a na użytek domowy mozesz go nazywac jak chcesz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za tę informację. Ze względu na zawiesistość soku najbardziej pasowało mi słowo "nektar". Obiecuję nie uruchamiać przemysłowej produkcji ;) Także pozdrawiam :)

      Usuń