wtorek, 6 sierpnia 2013

Lekkie danie ze szpinakiem na upalne dni


Co jak co, ale szpinak nowozelandzki udał mi się na grządce znakomicie. Jest to roślina, która nie wymaga szczególnego pielęgnowania, a liście ma dorodne. Po zerwaniu jednych pojawiają się następne, można się nimi cieszyć się do późnej jesieni. Smak jest delikatniejszy, niż zwykłego, znanego nam szpinaku, dlatego można zaryzykować nakarmienie nim nawet wrogów tego „zioła”. A warto, bo jak wiemy warzywo znane jest ze swej wysokiej wartości witaminowej i mnogości minerałów.

Zaproponuję Wam dzisiaj łatwe, smaczne, lekkie i pożywne danie ze szpinakiem, dobre na upalne dni .


Składniki:


0,5 kg szpinaku
2 dag masła
Kawałek świeżego imbiru ( ok. 4 cm)i
Ząbek czosnku
Opakowanie sera feta
Makaron
Sól







Przygotowanie


Szpinak przebrać, oberwać listki , opłukać i pokroić.
Umyty i odsączony szpinak poddusić na patelni. Można też obgotować (wrzucić na gotującą osoloną wodę, chwilę gotować), ale gotowany w dużej ilości wody straci swoje wartości.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojony w drobniutką kostkę imbir i czosnek. Ser feta pokroić w dość grubą kostkę (ok 1.5 cm). Przygotowane składniki połączyć z masą szpinakową , delikatnie zamieszać, posolić do smaku. Ser feta jest ma słony smak, więc nie przesadźcie z solą. Całość dusić chwilę aż ser się zagrzeje. Jeśli ktoś chce wzbogacić smak można zaciągnąć szpinak śmietaną.

Do tak przyrządzonego szpinaku proponuję ugotować makaron taki, jaki lubicie, ja wybrałam pięciominutowe wstążki z Lidla, (do kupienia np. w Lidlu) żeby nie stać w upał przy gorącej kuchni :)
Dla uzupełnienia kolorystyki i smaku całość można ozdobić cząstkami pomidora i danie gotowe.





2 komentarze:

  1. Znakomicie to wygląda i nie wątpię,że także smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to bardzo smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń