sobota, 27 lipca 2013

Letni kisiel z czerwonych porzeczek

Jakie smaki kojarzą Wam się z dzieciństwem? Dla mnie jednym z nich jest smak domowego kisielu z czerwonych porzeczek, który latem na podwieczorek podawała moja mama. Aby zdążyć z przygotowaniem deseru na przyjście popołudniowych gości,  biegłam z blaszanym kubeczkiem na koniec ogrodu, gdzie rosły krzaki obsypane gęsto owocami. Lubiłam zawsze moment, kiedy w końcu zasiadaliśmy w zacienionej altance i jedliśmy orzeźwiający kisiel z waniliowym sosem.
Gdybyśmy zapytali dzisiaj kilkuletnie dziecko, z czego robi się kisiel, zapewne odpowiedziałoby, że z torebki. Najmłodsze pokolenie nie ma pojęcia o tym, że podstawą do zrobienia kisielu są prawdziwe, świeże owoce. Na dowód, spróbujcie wpisać w Wikipedii hasło ‘kisiel’– co zobaczycie na obrazku?
Dlatego właśnie postanowiłam przypomnieć Wam stary przepis na domowy kisiel: lekkostrawny, pełny witamin, którego smak i zapach jest o wiele bardziej wyrazisty od tego kupionego w supermarkecie.

kisiel z czerwonej porzeczki z sosem waniliowym, przepis


Domowy kisiel z czerwonych porzeczek

Składniki:
0,5 kg czerwonych porzeczek
1 l. wody
20 dkg cukru
10 dkg mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki zimnej wody

Porzeczki odszypułkować i opłukać, wrzucić do gotującej wody, ugotować jak kompot. Odsączyć wywar, do powstałego kompotu dodać cukier, gotować do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, powoli wlewać do wywaru cały czas mieszając. 
Kisiel jest pyszny i na ciepło i na zimno, ale jeśli jesteście zwolennikami tej drugiej wersji, dobrze jest skropić powierzchnię kroplami zimnej wody, aby w czasie studzenia nie powstał kożuch. 

A teraz coś, co uczyni z pozornie zwykłego kisielu, niezwykły deser...

Polewa waniliowa


Składniki:
1 szklanka mleka
1 żółtko
1 łyżka cukru
Cukier waniliowy
(ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)

Żółtka rozkręcić z cukrem i cukrem waniliowym jak na kogel-mogel. Zagrzać mleko. Małą ilością ciepłego mleka rozmącić żółtko i przelać do reszty ciepłego mleka mieszając. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go przy pomocy mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w odrobinie zimnego mleka.

Deser podajemy w ulubionych miseczkach lub pucharkach, polany waniliowym sosem.

Kisiel można przyrządzać ze wszystkich owoców jagodowych, z truskawek, a nawet jabłek. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz