środa, 3 lipca 2013

Suszymy kwiaty jaśminu

Na półkach sklepów i herbaciarni możemy dziś znaleźć mnóstwo rozmaitych odmian herbat z najdalszych zakątków świata. Niewielu z nas wpada jednak na pomysł, żeby sięgnąć po to, co kwitnie w naszych ogródkach... 


jaśmin, herbata jaśminowa, jasminum
Czerwiec jest miesiącem,  który kojarzy nam się z zapachem jaśminu. Oczywiście możemy kupić w sklepie sztucznie aromatyzowaną herbatę o takim zapachu, ale o ile lepiej smakuje prawdziwa herbata z własnoręcznie ususzonymi kwiatami!

Jaśmin nadaje lekko słodki posmak i piękny kwiatowy aromat różnym odmianom herbaty: czarnym, zielonym i białym. Wystarczy wrzucić do filiżanki kilka ususzonych kwiatów, żeby napar nabrał łagodnego, szlachetnego posmaku.


jaśmin, herbata jaśminowa, jasminum
W jaki sposób ususzyć kwiaty jaśminu?

Kwiaty zrywamy w pogodny dzień. Nie możemy zapomnieć, że w czasie suszenia ich objętość znacznie się zmniejszy, więc trzeba zebrać ich nawet 3 razy więcej, niż chcemy uzyskać po ususzeniu.
Rozkładamy kwiaty na pergaminie i zostawiamy w pełnym słońcu na około 2 godziny. Na koniec przesypujemy ususzone kwiaty do szczelnego naczynia: do ulubionej puszki lub przezroczystego słoja, jeśli chcemy żeby kwiaty nie tylko dodawały smaku, ale także zdobiły nasze wnętrze.

suszony jaśmin, herbata jaśminowa, jasminum

Kwiaty jaśminu możemy też wymieszać bezpośrednio z liśćmi herbaty i przechowywać je razem, aby przeszły wzajemnie swoim zapachem.

Herbatę z dodatkiem jaśminu polecam szczególnie osobom, które miewają problemy z zasypianiem. Dzięki relaksującym właściwościom herbatka jaśminowa będzie świetnym rozwiązaniem na wieczorne posiedzenie po długim, męczącym dniu...

Szczególnie ta podana w ulubionej filiżance :)
jaśmin, herbata jaśminowa, jasminum






5 komentarzy:

  1. Witam, ja równie próbuje sił w suszeniu jaśminu :-) niestety muszę je suszyć na tacce, ponieważ nie ma pogody ;-) musiałam je dodatkowo wypłukać, bo na krzaku, z którego ukradlam kwiaty były mszyce :D mam nadzieje, ze będzie dobrze:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w pełnym słońcu to dobry sposób?Zioła suszy się raczej w cieniu i przewiewnym miejscu.Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie to racja,że najlepiej suszyć w przewiewnym miejscu. Jeśli takie macie, to bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W suszarce. Bo to i szybko i ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszarka to ideał. Kto ma niech w niej suszy!

    OdpowiedzUsuń