sobota, 28 września 2013

Cukinia a’la ananas do słoika

Prawdę mówiąc, w takiej aranżacji nie jadłam cukinii nigdzie poza rodzinnym domem. Zdobiła stół swoją złotą wytwornością podczas uroczystego zasiadania. Zawsze budziła zainteresowanie nowych gości,  jako przystawka równie pyszna, co ozdobna. Myślę, że i na Waszym stole może stać się hitem.

cukinia w occie na słodko - Smaki Prowincji



Składniki:


Duża, gruba cukinia 1,5 do 2 kg
½  kg cukru
1 szklanka wody
1/2 szklanka octu 10%
Kilka kropelek olejku ananasowego lub migdałowego


Sposób przygotowania:


Cukinię cienko obrać i pokroić w plastry grubości 1 cm. Wyciąć kieliszkiem środki z pestkami.  Z wody, octu i cukru zagotować syrop. Do gorącej zalewy wkładać krążki cukinii. Smażyć na wolnym ogniu do zeszklenia krążków cukinii. Pod koniec dodać kilka kropli aromatu. Złożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem. Szczelnie zamknąć. Ananasowe krążki głównie podaje się do białych mięs, ale  jak poczujecie jej smak, przyjdą Wam zapewne do głowy inne wariacje.


4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na cukinię :) Mam akurat 2 takie spore sztuki, więc może wykorzystam w ten sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! :) To niebanalny, a przede wszystkim pyszny sposób na wykorzystanie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia w jakże innym wydaniu.I wygląda i smakuje. Ale polecam do przetworów mniejsze sztuki. Są i delikatniejsze i bardziej kształtne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, Renatko! wprawdzie nie wiem, czy uda mi się zrobić, ale recepturę zapisuję natychmiast!




    OdpowiedzUsuń