poniedziałek, 30 września 2013

Kruche ciasto ze śliwką i bezą

ciasto ze śliwkami i bezą - przepis - Smaki Prowincji


Nie macie jeszcze dość śliwek? Bo ja nie  :)  Trzeba się nimi nasycić, bo w przyszłym roku może nie być takiego urodzaju. Śliwki komponują się, jak wiemy z różnymi potrawami, i na słono, i na słodko. Cudownie smakują w deserach z dodatkiem czekolady, a zupełnie wyjątkowo z bezą. Proponuje Wam spróbowanie kruchego ciasta ze śliwką i bezą.

Składniki:

ciasto ze śliwkami i bezą - przepis - Smaki Prowincji

½ kg śliwek

Ciasto:


3 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
 4 żółtka
1 jajo

Warstwa bezowa:


4 białka
¾ szklanki cukru
1,5 łyżki kisielu cytrynowego lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:


Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki
Ze składników pod tytułem „ciasto” zagnieść szybko ciasto J Uformować wałek odciąć z niego ¼ ciasta. Do mniejszej części  wgnieść łyżkę mąki. Włożyć do zamrażalnika. Większą część rozwałkować na blachę 23 × 35 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ubić białka pod koniec dodając cukier, a gdy piana będzie sztywna wkręcić mąkę ziemniaczaną lub kisiel ( kisiel może być inny niż cytrynowy, jeśli chcemy, żeby masa zabarwiła nam się na określony kolor).  Na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do spodu ( tak, żeby pokryły spodnią warstwę ciasta) i wyłożyć na nie masę bezową. Wyjąć z lodówki resztę ciasta, zetrzeć na grubych oczkach tarki na białą warstwę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do wysuszenia bezy. Mnie zajęło to około półtorej godziny. Pozostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku. To bardzo proste i cudownie smaczne ciasto !

ciasto ze sliwka i beza - Smaki Prowincji




2 komentarze:

  1. Kruche ciasto, śliwki i beza... Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń