sobota, 28 września 2013

Cukinia z marchewką na obiad

Życie lubi nas zaskakiwać!
Wyobraźcie sobie sytuację. Pewnej niedzieli tuż przed obiadem pojawiło się moje własne dziecko i oznajmiło, że nie jada mięsa! Wegetarianizm – szlachetna sprawa, ale co począć kiedy na obiad przygotowałaś danie mięsne?! Trzeba zrobić coś naprędce! Cukinia z ogrodu, marchew z lodówki, trochę przypraw…
Z potrzeby chwili powstało danie, które znikło ze stołu wcześniej, niż wypracowane faszerowane udka. I tak w domowej kuchni cukinia z marchwią zagościła na stałe.

cukinia z marchewka na obiad- Smaki Prowincji

Składniki:


1 średnia cukinia
1 duża marchewka
3 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz ziołowy
oregano
przyprawa orientalna lub inna ulubiona
rozmaryn do marchwi


Sposób przygotowania:

Cukinię umyć pokroić w centymetrowe plastry, rozłożyć, posypać przyprawami. Obrać marchew, opłukać, pokroić na półcentymetrowe ukośne krążki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć marchew z dwóch stron na małym ogniu. Posypać obficie rozmarynem. Wlać dwie łyżki wody, przykryć i chwilę poddusić. Wyjąć marchew z patelni, dodać łyżkę oleju i obsmażyć z dwóch stron cukinię. Dodać marchew i chwilę dusić pod przykryciem, żeby smaki połączyły się. Marchew i cukinia powinny być twardawe. Tak przyrządzone warzywa cieszą oko i podniebienie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz