poniedziałek, 23 września 2013

Malinówka – nalewka

Piękna malinowa czerwień zapewne już zdobi półki waszych piwnic i spiżarni w postaci soku. Ale sezon malinowy jeszcze trwa, więc cieszmy się nimi. Tym razem  wykorzystamy te niezwykłe owoce w nieco inny, chociaż też płynny sposób. Polecam Wam malinówkę z dodatkiem miodu, która nie tylko wspaniale leczy przeziębienia. Niektórzy twierdzą, że działa jak afrodyzjak J

maliny malinówka przepis - smaki prowincji


Składniki:


3 szklanki malin
2 szklanki wody
2 szklanki spirytusu
1 szklanka  cukru
1 szklanka miodu
przepis na malinówkę

Sposób przygotowania:



2 szklanki wody zagotować ze szklanką cukru. W przestudzonym roztworze rozpuścić miód. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Umyte maliny umieścić w pięciolitrowym słoju, zalać słodkim roztworem,  dodać spirytus. Zakorkować słój. Przechowywać pięć tygodni. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem. Następnie zlać nalewkę do butelek, filtrując przez watę. Pozostawić do całkowitego sklarowania. Jakość produktu zależy od czasu  przechowywania. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje!

4 komentarze:

  1. Wspaniała nalewka. Ja żeby jeszcze bardziej podkreślić malinowy smak, zamiast miodu dałem miodzi malinowy z Pińczowa. Jest to naturalny produkt wytworzony przez pszczoły, które dokarmiane są ekstraktami owocowymi. Polecam spróbować, dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę mam daleko do Pińczowa, ale może kiedyś uda mi się kupić taki specjał. Tymczasem do nalewki dodam sok z cytryny. Podobno bardzo poprawia smak :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty z Pińczowa spotkałem w Moskwie, dlatego myślę, że są osiągalne w całym naszym Kraju. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ktoś pytał jak rozpuścić miód? Powtarzam z przepisu : 2 szklanki wody zagotować ze szklanką cukru. W przestudzonym roztworze rozpuścić miód. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

    OdpowiedzUsuń