niedziela, 13 października 2013

Biszkoptowa rolada z jabłkami

Tej jesieni o jabłkach mówi się jakby mniej, a przecież to jabłko jest królem sadów! Bez niego w kuchni jak bez ręki: ożywi smak mięsa, zakwasi sałatki i surówki, chętnie wypełni każdą kulinarną lukę. Z jabłkiem można zrobić różne rzeczy. Odpowiednio przygotowane możemy nawet zrolować. Zrobimy dziś więc biszkoptową roladę z jabłkami.

rolada z jabłkami - przepis - Smaki Prowincji


Składniki:


 Nadzienie jabłkowe:

1,5 kg kwaśnych jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
Biszkopt z jabłkami - przepisGoździki , cynamon , cukier waniliowy
Opcjonalnie jabłuszka pigwowca

Ciasto biszkoptowe:


4 jaja
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mała łyżeczka octu

Polewa czekoladowa:


¼ margaryny
1 duża łyżka gęstej śmietany
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:


Obrane i starte na tarce z dużymi otworami jabłka smażyć na małym ogniu z dodatkiem ½ szklanki wody około pół godziny, często mieszając. Jeśli macie owoce pigwowca warto dodać kilka ( 4,5 ) pokrojonych na drobne cząstki, oczywiście po uprzednim wyrzuceniu pestek.  Pod koniec smażenia dodać cukier, cynamon do smaku, kilka goździków i cukier waniliowy. Na blachę z piekarnika lub inną dużą blachę położyć papier do pieczenia i równomiernie rozłożyć przygotowane nadzienie z jabłek.


Oddzielić białka od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i łyżeczkę octu, wymieszać. Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do sztywnej piany przełożyć żółtka. Przez chwilę miksować do osiągnięcia jednolitej masy. Delikatnie wymieszać z mąką. Na blachę z nadzieniem jabłkowym wyłożyć biszkoptową masę i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 około 35 minut, by biszkopt nabrał złotego koloru.  Ciasto wyjąć z piekarnika, trochę przestudzić. Wyłożyć na tacę, zdjąć papier i  ciepłe zrolować. Zawinąć w papier, ściereczkę lub folię aluminiową. Pozostawić do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Następnie rozwinąć roladę, zrobić polewę. Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu składniki polewy bez kakao. Łyżkę kakao dodajemy po zdjęciu polewy z ognia,  szybko wkręcając je do uzyskania jednolitej masy. Roladę polewamy w całości lub robimy dowolne wzory. Do polania możemy użyć innych ulubionych pomad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz