poniedziałek, 14 października 2013

Pierś kurczaka z pieczarkami w sosie miodowo-musztardowym


Kurczak w wielu znanych mi domach stał się podstawą dań obiadowych. Poszukujemy więc dla niego coraz to nowych odsłon. A ja wróciłam do starej, znanej mi od lat, ale jakoś chwilowo zapomnianej potrawy. Jest nią pierś kurczaka z pieczarkami w sosie miodowo-musztardowym. Danie tyle smaczne, co proste w przygotowaniu. Zapewniam Was, że potrafi zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.

kurczak z pieczarkami - przepis - Smaki Prowincji

Składniki:

1 kg piersi kurczaka
½ kg pieczarek
½ kostki margaryny
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy
 duży ząbek czosnku


Sposób przygotowania:


Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę. Rozpuścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance margarynę dodać miód, musztardę i drobno pokrojony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać do powstania gładkiego sosu. Włożyć piersi kurczaka, wymieszać, dodać pokrojone na cztery części pieczarki. Wstawić do piekarnika, piec około godziny  w 180 stopniach . Ja tym razem podałam z ziemniakami, ale jednak najlepiej smakują z ryżem. 

2 komentarze:

  1. Smak dobry ale przepis nie jest dobrze sformułowany nie wiadomo w jakiej temperaturze piec. Po 35 minutach w temp. 180 stopni w środku kurczak nie był upieczony do końca

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za trafne spostrzeżenie. Przepis uzupełnię niezwłocznie.

    OdpowiedzUsuń