sobota, 9 listopada 2013

Karkówka pieczona

W ostatnim czasie mamy szczęście do długich weekendów, które są świetnym pretekstem do odwiedzin u rodziny czy znajomych. A co jeśli sami spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś smakowitym, ale nie mamy ochoty spędzać całego dnia przy garach? Proponuję pieczoną karkówkę, bardzo apetyczną i prostą w przygotowaniu :)

karkówka pieczona  - Smaki Prowincji


Składniki:

1,5 – 2 kg karkówki
2 cebule
0,5 szklanki oleju
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do grilla
Sól
Pieprz
Majeranek
5 ziaren jałowca



Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć osuszyć, dobrze natrzeć solą. Ziarniste przyprawy rozdrobnić w moździerzu, listki pokruszyć, czosnek przecisnąć. Wszystkie przyprawy połączyć z olejem. Przyprawy możemy dobierać według swojego gustu. Czym jest ich więcej, tym smak pieczeni będzie ciekawszy. Natrzeć mięso powstałym sosem. Umieścić w brytfance, lub w żaroodpornym naczyniu. Pokroić w plasterki cebulę, obłożyć nią mięso i pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Nazajutrz włożyć naczynie z mięsem do piekarnika. Piec pod przykryciem, pod koniec odkryć do zrumienienia pieczeni. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, przeważnie 1 kg to 1 godzina pieczenia w temperaturze 180°. Kroić na plastry, podawać na przykład z ziemniakami polanymi sosem od pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz