niedziela, 22 grudnia 2013

Lukier do pierników i ciast wszelkich


Niby prosta sprawa, a jednak niektórzy mają kłopot ze sporządzeniem lukru. Wprawdzie pisałam już o tym w poście o bożonarodzeniowych pierniczkach, ale dla tych, którzy nie mają czasu wczytywać się w tym gorącym przedświątecznym czasie w długie przepisy powtarzam.


lukier do pierników - przepis - Smaki Prowincji


Składniki:

jedno białko
15 dag cukru pudru
sok z połowy cytryny


Sposób przygotowania:


Białko ubić na sztywno, dodając sok z cytryny i cukier puder. Miksować do zgęstnienia. Zdobić pierniczki i inne ciasta, według gustów i upodobań. Na zastygnięcie lukru trzeba zaczekać do paru godzin. Miłego dekorowania :)

lukier - przepis - Smaki Prowincji


2 komentarze:

  1. Tzw. lukier królewski - royal icing. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa idealnie dobrana do pięknego, puszystego lukru :)

    OdpowiedzUsuń