poniedziałek, 30 grudnia 2013

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem


Myślę, że dziś wiele osób poszukuje pomysłów na efektowne smaczne i szybkie w wykonaniu przekąski na sylwestrową noc. Właśnie przypomniał mi się taki przysmak i spieszę się nim podzielić J

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis


Składniki:

opakowanie mrożonego szpinaku około 400 g
4 jajka
sól pieprz gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
150 g wędzonego łososia
kostka chudego twarogu
koperek
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Szpinak dusić na maśle do wyparowania wody ( nie trzeba rozmrażać).Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozkręcić mikserem żółtka i ubić pianę z białek. Połączyć ze szpinakiem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej równomiernie masę szpinakową. Piec 20 minut w 180°. Odstawić do przestygnięcia. Tymczasem wymieszać ser z jogurtem, koprem, sokiem i skórką z cytryny, doprawić solą. Z  ciasta szpinakowego zdjąć papier, rozsmarować na nim masę serową, następnie rozłożyć płaty wędzonego łososia. (Ja wykorzystałam tym razem brzuszki z wędzonego łososia). Całość zrolować i zawinąć ścisło w papier lub folię spożywczą. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Kroić na plastry. Podawać z fantazją. Cieszyć zmysły J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz