środa, 1 stycznia 2014

Udka z sosem cytrynowym


 Przerabiałyśmy już różne przepisy na smakowite dania z kurczaka. Tym razem zrobimy udka lub raczej podudzia. Dobrze wpasowują się w uroczysty stół, a my ciągle jeszcze pozostajemy w świątecznej tematyce J

kurczak w sosie cytrynowym - przepis - Smaki Prowincji

Składniki:

6  pałek kurczaka
4 cytryny
2 łyżki cukru
sól
pieprz cayenne
szklanka rosołu
3 łyżki gęstej śmietany
natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka sprawić. Cytryny wyszorować. Zetrzeć skórkę z dwóch cytryn i  wycisnąć z nich sok. Połączyć sok ze skórką, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Natrzeć nogi kurczaka. Odstawić na co najmniej godzinę. Piec na kratce z podłożoną blachą 40 minut w 180°. Przed podaniem posypać natką pietruszki, udekorować cytryną.


Sos cytrynowy:

Rosół z kostki rozprowadzić w szklance wody,  dodać sok z dwóch cytryn. Chwilę gotować. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, na koniec dodać śmietanę. Sos podawać oddzielnie.

Nie obawiajcie się kwaśnego smaku. Sos cytrynowy doskonale komponuje się z mięsem z kurczaka, pasuje także do ryby. 

kurczak w sosie cytrynowym - Smaki Prowincji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz