niedziela, 12 stycznia 2014

Smalec do chleba

Meteorolodzy widzą na horyzoncie zimę, a to oznacza większe zapotrzebowanie energetyczne  naszego organizmu. Trzeba dobrze się zabezpieczyć, żeby nie odczuć boleśnie skutków mrozu. Jednym z  niekwestionowanych działań jest dostarczenie dużej ilości tłuszczu. W tym celu pozwolę sobie przypomnieć stary polski przysmak – smalec. Pewnie ktoś się skrzywi, twierdząc, że to niezdrowy i mało atrakcyjny pomysł, ale nie ma co przesadzać. Kiedy podczas eskapad po Polsce zatrzymujemy się w zajazdach w staropolskim stylu, mamy okazję raczyć się do woli właśnie smalcem z kamiennego garnka i chętnie to czynimy. Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że taki zwykły niby smalec bywa atrakcją niejednego towarzyskiego spotkania, stanowiąc przekąskę na przykład w postaci mini-kanapek, podanych z kiszonkami, marynatami, zielenią - według osobistych upodobań.


smalec domowy smaki prowincji

Składniki

½ kg słoniny
250 g łopatki, karkówki lub boczku
2 duże cebule
szklanka wody
pieprz mielony
4 ząbki czosnku
sól
opcjonalnie: majeranek, sproszkowana papryka


Sposób przygotowania

 Słoninę i mięso, uprzednio opłukane i osuszone, pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce. Wrzucić do rondla, najlepiej z grubym dnem. wlać szklankę wody, smażyć, od czasu do czasu mieszając. Może to potrwać godzinę lub dłużej, aż do wytopienia tłuszczu. Pokrojoną drobno cebulę wrzucić do garnka, a gdy stanie się złota, wyłączyć palnik. Dodać pieprz,  zmiażdżone ząbki czosnku, sól do smaku i pozostałe przyprawy. Wymieszać. Przelać do kamionkowego naczynia.


chleb ze smalcem





1 komentarz:

  1. Smalec pyszny. Z kiszonym ogóreczkiem pycha. POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń