czwartek, 23 stycznia 2014

Zupa meksykańska


Syci, rozgrzewa, smakuje - zupa doskonała na wszystkie okazje. Może z powodzeniem uchodzić za pełny obiad ugotowany w jednym garnku, w dodatku łatwy i szybki w wykonaniu.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
rosół wołowy -  4 kostki
2 pory
2 czerwone papryki
puszka kukurydzy lub zielonego groszku (może być to i to )
2 serki topione śmietankowe
koncentrat pomidorowy
przyprawa meksykańska

Sposób przygotowania:

Zagotować 2 litry wody, rozpuścić rosołki w kostce. Odlać łyżkę wazową wywaru do rondelka, włożyć serki topione, rozprowadzić blenderem. Mielone mięso podsmażyć na patelni, dodać do bulionu. Pory i paprykę pokroić w i podsmażyć na łyżce oleju, dodać do wywaru wraz z kukurydzą i /lub groszkiem. Dodać koncentrat pomidorowy (nie mniej niż dwie łyżki), łyżeczkę przyprawy meksykańskiej, sól do smaku i serki topione,  rozpuszczone wcześniej w bulionie. Całość zagotować.

 Podawać z bułeczką. Pierwsza porcja na I, druga na II danie J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz