poniedziałek, 27 stycznia 2014

Mieszki z pieczarkami



Naleśniki! Któż ich nie lubi? Każda pani domu robi je na sto sposobów. A dzieciaki pieją z zachwytu! Ile by się nie zrobiło, zawsze mogłoby być więcej. Tyle, że uważamy je za codzienne i trochę pospolite danie. Chcę Wam dziś zaproponować inne wykorzystanie blatów naleśnikowych. Otóż, zrobimy z nich mieszki. Pomysł ma „długą brodę”, bo w kuchni rosyjskiej funkcjonuje od lat. Zmienia się tylko nadzienie, w zależności od okazji i indywidualnych upodobań. My zrobimy mieszki z pieczarkami.

Składniki ciasta:

¾ l mleka
12 łyżek mąki
 4 łyżki oleju
 szczypta soli
1 jajko ( ciasto naleśnikowe można zrobić bez jajka, jest bardziej elastyczne)

Składniki nadzienia:

1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
½ szklanki mleka
2 łyżki mąki
 sól , pieprz
 10 dag tartego żółtego sera
zielona pietruszka i koper
 szczypior lub por do związania mieszków

 Sposób przygotowania:

Składniki ciasta połączyć mikserem i odstawić. Cebule i pieczarki pokroić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, wlać mleko, wsypywać stopniowo mąkę i mieszać do powstania  jednolitego sosu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć cienkie naleśniki, regulując mlekiem lub mąką jego gęstość. Na środek każdego placka naleśnikowego położyć łyżkę pieczarek, łyżeczkę zielonej pietruszki, kopru lub jedno i drugie, posypać tartym serem. Zbierać brzegi naleśnika w falbankę. Związywać (najlepiej podwiędniętym) szczypiorkiem lub pociętym na paseczki porem. Przed podaniem na stół mieszki trzeba wstawić do mikrofalówki lub do piekarnika, Podgrzewać chwilę, do rozpuszczenia sera.

Mam nadzieję, że to piękne i smakowite danie szczególnie ucieszy wegetarian J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz