wtorek, 4 lutego 2014

Surówka z selera naciowego


Jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Zawiera naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm, ma fosfor, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Tak prezentują seler naciowy znawcy przedmiotu. A my powinniśmy go po prostu polubić, na przykład w następującej surówce:



Składniki:


5 łodyżek selera naciowego
2 duże czerwone jabłka
1 zielone jabłko
mała czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
 łyżeczka cukru
sól do smaku


 Sposób przygotowania:


Łodyżki selera oczyścić i pokroić w plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (nie obierać). Skropić sokiem z cytryny. Cebule drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i cukrem, posypać ziarnami słonecznika podprażonymi na złoto na suchej patelni. Zamiast ziaren słonecznika można  użyć orzechów, bez szkody dla smaku i wizerunku J


3 komentarze:

  1. Kupiłam pierwszy raz seler naciowy i jakoś mi nie zasmakował, ale w tej sałatce jest bardzo dobry. Sałatka smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że sałatka smakuje. Warto polubić to warzywko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń