poniedziałek, 24 lutego 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej


Kasza gryczana obfituje w potrzebne naszemu organizmowi składniki. Jest głównym źródłem krzemu, od którego zależy nasza siła i zdrowie.  A czy my doceniamy dobrodziejstwa kaszy gryczanej, którą mamy w zasięgu ręki? Chyba niekoniecznie. Jakoś rzadko mamy ochotę ugotować ją na obiad. A może brakuje pomysłów? Oto jeden z nich. Wprawdzie przewidziany dla wegetarian, ale jak dorzucimy do niego kawałek mięsa, to wszyscy najedzą się do syta.



Składniki:

25 dag kaszy gryczanej
30 dag białego półtłustego sera
30 dag pieczarek
1 średnia cebula biała
1 średnia cebula czerwona


1 por ( biała część)
1 łyżka masła
2 łyżki margaryny
pół szklanki śmietany 12%
sól
pieprz czarny
zielona pietruszka


 Sposób przyrządzenia:

Do pół litra wrzącej osolonej wody wsypujemy kaszę i dodajemy łyżkę masła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Na łyżce rozgrzanej margaryny szklimy pokrojoną w plasterki białą i czerwoną cebulę oraz białą część pora. Oddzielnie smażymy na złoto pokrojone w kostkę pieczarki. Kaszę mieszamy z rozdrobnionym białym serem i resztą składników. Obficie posypujemy czarnym pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, przekładamy kaszę z dodatkami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po dwudziestu minutach polewamy śmietaną i zapiekamy jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką. Proste, tanie, pożywne i zdrowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz