sobota, 10 maja 2014

Ciasto z rabarbarem


 Że nie jest zdrowy? Nie wszyscy go lubią?  Zapomnijmy o tym. Wiosną cieszmy się świeżymi pędami rabarbaru i róbmy z nim, co  potrafimy J


Składniki:

4 jaja
0,75 szklanki cukru
szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
6 łodyg rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Łodygi rabarbaru opłukać (jeśli są z targu, pewno trzeba je obrać) i pokroić na grube krążki.

 Ubić na sztywno jajka z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlewać na przemian olej i wsypywać mąkę. Boki tortownicy wysmarować olejem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, na wierzch „powtykać” gęsto krążki rabarbaru. Piec około 40 minut w 170°. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Do tego ciasta możemy dodawać dowolne owoce, wiórki kokosowe i co tylko chcecie. Zawsze się udaje J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz