niedziela, 4 maja 2014

„Niezapominajka”- ciasto kruche z bakaliami, masą bezową i białą czekoladą




Nazwa, z pewnością pochodzi od niezapomnianego smaku tego ciasta, ale też kojarzy się z wiosennymi kwiatami, które  właśnie czarują nas w parkach i ogrodach. Czy może być więc lepszy czas na zajadanie się tym cudownym wynalazkiem ?





Składniki ciasta kruchego:

1 margaryna
4 żółtka
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki masy bezowej:

4 białka
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Składniki białej czekolady:

1 margaryna
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka w płynie
½ opakowania mleka w proszku

Dodatki:

słoiczek powideł śliwkowych
szklanka orzechów
paczka rodzynek
płatki migdałów


Sposób przygotowania:

Składniki ciasta kruchego szybko zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 25×36 cm i zapiec 15 minut. Zapieczony placek posmarować powidłami, równomiernie posypać orzechami i rodzynkami. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Na koniec wkręcić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę bezową rozprowadzić równomiernie na cieście. Na białka zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić  do piekarnika na 40 minut. Piec w temperaturze 180°. Przygotować białą czekoladę. Margarynę, cukier i płynne mleko zagotować, powoli połączyć z mlekiem w proszku, cały czas mieszając. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Przestudzoną masę wylać na ciasto i posypać migdałami. Efekt wart zachodu. Ciasto oceniam jako zjawiskowe. J

3 komentarze:

  1. Zapytano mnie jaki rodzaj mleka potrzebny jest do białej czekolady. Odpowiedź brzmi: mleko pełne w proszku tak zwane "niebieskie".

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ta nazwa - niezapominajki to ulubione kwiaty mojej Babci :)
    Ciacho musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam do spróbowania. To tylko pozornie dużo pracy, ale się opłaca, bo ciacho jest pyszne :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń