niedziela, 22 czerwca 2014

Konfitura agrestowa


Zachowajmy na dłużej czar kolejnych owoców. Zamknijmy w słoikach agrest, żeby móc nim delektować się przez kolejne miesiące.  A czas już wielki! Aby owoce nie rozpadły się podczas przetwarzania, agrest na konfiturę musi być twardy, jeszcze niedojrzały. Bierzmy się więc do działania!




Składniki:

1 kg agrestu
1 kg cukru
½ szklanki wody


 Sposób przygotowania:


Agrest oczyścić z szypułek, dobrze opłukać, osuszyć. Nakłuć owoce w kilku miejscach wyparzoną igłą. Z cukru i ½ szklanki wody ugotować w płaskim garnku ( u mnie dno od prodiża) klarowny syrop, wsypać owoce agrestu. Gotować na wolnym ogniu dziesięć minut. Odstawić. Czynność powtarzać trzy, cztery razy, aż do momentu sklarowania się owoców i uzyskania ciemnej barwy. Najlepiej przez trzy dni. W trakcie smażenia konfitury nie mieszamy łyżką, a tylko poruszamy garnkiem okrężnymi ruchami. Konfiturę składamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. Wykorzystujemy jako dodatek do deserów, koktajli, ciast. Bardzo polecam do herbaty!  Nie przerażajcie się rzadką konsystencją swojego wyrobu. Agrest ma właściwości żelujące. Jak  wystygnie,  zgęstnieje :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz