piątek, 13 czerwca 2014

Orzechówka - nalewka domowa na zielonych orzechach

Przepis został przeniesiony na nową stronę bloga smakiprowincji.com.

Kliknij tutaj, aby poznać przepis na orzechówkę - nalewkę domową na zielonych orzechach.



6 komentarzy:

  1. Bardzo dobry przepis. J.M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Też tak myślę i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zalałam 1 kg orzechów 0,5 litrem spirytusu, ale spirytus przykrył zaledwie połowę orzechów. Co mam zrobić, czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  4. No, raczej nie. Może trzeba zmienić pojemnik, lub uzupełnić białą wódką. Obawiam się, że orzechy są już zbyt twarde, ale proszę próbować. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alkohol nie zakrył mi orzechów. Dałem 0,5l spirytusu na 1 kg orzechów. Ze 2 cm nie były zalane (nasączone spirytusem, ale nie zalane), po 12 godzinach ta górna warstwa trochę sczerniała. Czy coś się nie zepsuło? czy to nie zaszkodzi nalewce? Rano dolałem wódki (0,2l), bo tylko to miałem w domu. Teraz jest słabszy troszkę roztwór, ale przynajmniej orzechy nie wystają ponad poziom płynu. Jeszcze raz, czy te sczerniałe to nic złego i groźnego dla spożywania potem nalewki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Słusznie! Alkohol powinien zakryć orzechy, zależy to od naczynia. U mnie płaskie z szerszym dnem, więc nie było problemu. Trzeba oczywiście dolać alkoholu, może być wódka.Mała zmiana proporcji nic nie zepsuje. Orzechy mają być czarne. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń