środa, 28 maja 2014

Pikantny sos rabarbarowy


Jest niezwykle smaczny, można go jeść łyżkami. Robi się go szybko i nie ma ryzyka, że się nie uda. A rabarbaru w tym sezonie mamy dostatek. Zapakujemy go w słoiki, żeby przetrwał jak najdłużej. Na grillowe posiedzenia będzie jak znalazł J


Składniki:

1 kg rabarbaru
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
1 dag świeżego imbiru
sól
pieprz czarny
słodka papryka
cynamon
goździk
kardamon
kolendra
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
2 łyżki octu balsamicznego


Sposób przygotowania:


 Rabarbar oczyścić, pokroić na talarki. Obrany imbir drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce. Do garnka włożyć rabarbar z imbirem, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, do momentu rozgotowania się rabarbaru, czyli około pół godziny. Dodać sproszkowane przyprawy do smaku. Włożyć dwie łyżki miodu, wlać ocet balsamiczny. Wymieszać, zagotować. Przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Tak przygotowany sos możemy używać, jako dodatek do potraw mięsnych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków 190 g.

2 komentarze:

  1. Wypróbowany,wspaniały sos,który może być stosowany do rozmaitych mięs jak i do deserów.Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie ! Polecajmy :)

    OdpowiedzUsuń