wtorek, 20 maja 2014

Pietruszkowe placuszki z kuchni arabskiej


Co zrobicie, jak dostaniecie dużą ilość dorodnej, ekologicznej zielonej pietruszki? Napój ? Ja też go zrobiłam, ale jeszcze zostało, więc, za radą pewnej znawczyni kuchni arabskiej, „wykonałam” pietruszkowe placuszki. Ponieważ budziły zachwyty, dzielę się niezwłocznie przepisem J



Składniki:


 duży pęczek zielonej pietruszki
duża cebula
6 jaj
dwie łyżki mąki
 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
ostra papryka
olej do smażenia



 Sposób przygotowania:


Wszystko polega na dużej ilości drobno pokrojonej pietruszki, również drobno kroimy cebulę. Roztrzepujemy jajka, dodajemy pozostałe składniki , doprawiamy solą, pieprzem, papryką, mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Kładziemy łyżką niewielkie porcje, smażymy z obu stron. Proste i smakowite J


2 komentarze:

  1. Sa to placuszki,jakie jada się w niektórych krajach arabskich.Można je podawać z drobno pokrojonymi pomidorami i zawijac jako kanapki w tortillas.Nazywaja się "Edżdże".Polecam,sa bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za cenne wskazówki. Z pewnością spróbujemy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń