wtorek, 26 sierpnia 2014

Sos z cukinii i papryki


 Muszę Was ostrzec! Nie ufajcie nadmiernie przepisom z gazet. Kiedyś w poszukiwaniu inspiracji na ciekawe wykorzystanie cukinii trafiłam na sos z cukinii i papryki, który okazał się niewypałem. Zestaw składników był dość obiecujący, wiec postanowiłam przepracować go we własnym garnku. To, co uzyskałam  przekazuję dalej J

 

Składniki:

3 kg cukinii
1 kg papryki
1 kg cebuli
0.5 kg cukru
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki octu 10%
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu
 2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka bazylii


Sposób przygotowania:

Cukinię ze skórą kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Umieszczamy w dużym garnku, solimy i odstawiamy na osiem godzin, by puściły sok. Z cukru i octu gotujemy zalewę, wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Wyparzone słoiki napełniamy gorącym sosem, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Doskonale smakuje do makaronu i ryżu, można połączyć z mięsem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz