poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z burakowo- paprykowa


Kolor, smak i witaminy – to główne zalety proponowanej przeze mnie sałatki. Można ją spożywać jako dodatek do wędlin, jak i do dań obiadowych. Ze zwykłej przyzwoitości nie będę Was namawiać do wyjadania łyżką wprost ze słoika  :)


Składniki:

2 kg buraków
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli


 Składniki zalewy:

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
½ szklanki octu
 4 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 goździków
10 ziaren pieprzu


Sposób przygotowania:

Buraki ugotować, utrzeć na grubej tarce. Składniki zalewy zagotować w dużym garnku. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Na gotującą się zalewę wrzucić paprykę i cebulę. Gotować 15 minut. Dodać starte buraki, wymieszać i dalej gotować około 15 minut. Składać w wyparzone słoiki. Odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Z tej porcji powinno wyjść 10 słoików 300g.


2 komentarze:

  1. Sałatka pyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wciąż jeszcze jest dobry czas na robienie właśnie takich przetworów, tak więc ja również zachęcam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń