wtorek, 12 sierpnia 2014

Dżem jabłkowo - jeżynowy


Jeżyny to kolejny cud natury. Lśniące i nabrzmiałe obfitością soku zwisają z krzaków, tworząc niezwykle malowniczą i apetyczną kompozycję. Mimo ogromu owoców w jednej kiści,  dojrzewają w różnym czasie. Te w środku zwykle pierwsze nadają się do zerwania. Pozostawione na krzaku, w oczekiwaniu na więcej, szybko spadają. Stąd pomysł na wykorzystywanie ich w małych porcjach. Połączenie smaku jeżyn z jabłkami okazało się kompozycją doskonałą.


 Składniki:

1.5 kg jabłek
0,5 kg jeżyn
0,5 kg cukru


 Sposób przygotowania:

Jabłka, na przykład papierówki, umyć, oczyścić , rozdrobnić, nie obierając ze skórki. Jeżyny opłukać. Wsypać owoce do garnka, ogrzewać powoli do rozgotowania składników ( około 40 minut), mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia wsypać cukier. Trzymać na ogniu jeszcze około piętnastu minut do rozpuszczenia cukru. Teraz należy mieszać często, żeby dżem nie przywarł do dna. Przekładać gorący do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Z podanej porcji wychodzą 4 słoiki 400 g.

Uwaga!
Jeśli komuś przeszkadzają w dżemie jeżynowe pestki, musi zacząć od rozgotowania jeżyn i przetarcia ich przez sito. 

6 komentarzy:

  1. Cudne połączenie, jeżyny i jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się nim zachwycam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszny sposób na wykorzystanie jeżyn :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I całkiem prosty, więc zachęcam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak gesty wychodzi ten dzem? U mnie wszedzie rosna jezyny (poludniowa Anglia) a tubylcy ignoruja je, a sa takie pyszne! :) Ale to nic więcej dla mnie ;) wracajac do meritum ;) robilam ostatnio ten dzem http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,dzem-z-jezyn-i-jablek.php ale wyszedl dosyc gesty, a szukam takiego rzadszego do owsianki, albo pancakes, aby ladnie mieszal się z jogurtem.
    Czy ten Twoj Renato nie jest jak galaretka? W tym przepisie wyzej to chyba pektyna z jablek tak mocno zagesciła, mimo, ze angielskie jezyny moim zdaniem sa bardziej wodniste, niz polskie, ale to pewnie przez tutejsza pogode i deszcze :(

    pozdrowienia z deszczowego dzis Hampshire
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem, czy dżemik z angielskich owoców uzyskał odpowiednią gęstość ? :)

    OdpowiedzUsuń