wtorek, 29 lipca 2014

Nalewka smorodinowa


Pewne, znane mi niegdyś sąsiadki, dość zaawansowane w wieku, z uporem nawoływały się każdego dnia, w celu wspólnego wypicia lampki likieru smorodinowego. Sąsiedzi pomrukiwali o ich nieodpowiednich do wieku upodobaniach, czy coś takiego… A one w zdrowiu dożyły sędziwego wieku, jak zwykły mówić, dzięki nalewce, której niebiański smak i odmładzające właściwości znane są od pokoleń.


 Składniki:


1 kg czarnych porzeczek
1  kg cukru
½ litra spirytusu


Sposób przygotowania:


Oczyszczone i opłukane owoce czarnej porzeczki wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem , zakręcić , odstawić na 4 tygodnie. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem. Płyn zlać do drugiego naczynia, a owoce zasypać cukrem. Postawić w ciepłym miejscu, wstrząsać co kilka dni. Po dwóch tygodniach, kiedy cukier się rozpuści, połączyć syrop z uprzednio zlanym alkoholem. Zlać do butelek, pozostawić na dwa, trzy miesiące. 


1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń