poniedziałek, 28 lipca 2014

Konfitura z czarnych porzeczek


Czarne porzeczki nie dla wszystkich są do przyjęcia. Ich smak jest dość kontrowersyjny. Pamiętajmy jednak, że zawarta w nich witamina C jest w stanie przepędzić przeziębienie i wzmocnić organizm. Do niektórych ciast jej smak pasuje najlepiej! Dajmy na to, taki staromodny pleśniak z konfiturą z czarnej porzeczki stanowi klasykę. A do lodów! Pycha!

Składniki:

1 kg czarnych porzeczek
1 kg cukru
1 szklanka wody


Sposób przygotowania:


Porzeczki opłukać i oczyścić z szypułek. W płaskim rondlu ugotować syrop z cukru i wody. Na przezroczysty syrop wrzucić owoce i zagotować na silnym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć konfiturę 20 -30 minut.Zbierać gromadzącą  się podczas smażenia pianę. Gorącą przekładać do wyparzonych słoików, mocno  zakręcać, ustawiać do góry dnem.

2 komentarze:

  1. Konfitura pyszna, wykonanie wręcz ekspresowe, zero chemii i cieszy fakt powrotu do przetworów naszych mam. POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) O to właśnie chodzi, żeby było zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń