czwartek, 24 lipca 2014

Nalewka wiśniowa



Teraz mamy tyle wiśni, że braknie czasu na przerabianie. Podrzucam Wam sposób na szybkie pozbycie się ich nadmiaru. Tak jak ja, zróbcie nalewkę. Trunek jest niepospolity! Smakuje wszystkim. A już na pewno ożywia atmosferę towarzyskich posiedzeń J





Składniki:

 1 kg dojrzałych wiśni
½  litra spirytusu
1 kg cukru

Sposób przygotowania:


Opłukane wiśnie wsypać do słoja, zasypać cukrem. Pozostawić na kilka dni do powstania soku i rozpuszczenia się cukru. Wstrząsać słojem co kilka dni.  Po 4-5 dniach, kiedy wiśnie wypuszczą sok, dolać spirytus, zakorkować. Po trzech miesiącach wiśniówkę można zlać do butelek, a pozostałe wiśnie zalać ponownie alkoholem. Sprawę mocy nalewki potraktujmy indywidualnie. Kto lubi słabszą, może rozcieńczyć ją czystą wódką. Pamiętajmy, że nalewka nabiera smaku przez dłuższe stanie.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ocenę :) Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń