czwartek, 16 października 2014

Likier kawowy



 Dziś coś dla miłośników słodkich trunków: likierek kawowy - doskonały na poprawę smętnych jesiennych nastrojów. Jest wyjątkowo pyszny, a jego kolejna ogromna zaleta, to krótki czas oczekiwania na gotowy produkt. Po prostu, robisz i masz J






Składniki:

1 butelka piwa „Perła”
3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
70 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego 16 dag
0,25 litra spirytusu




Likier kawowy - przepis


Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wszystkie składniki oprócz spirytusu. Podczas gotowania zbierać powstającą na powierzchni piankę. Zostawić do ostygnięcia. Połączyć ze spirytusem. Przelać do dwóch półlitrowych butelek. Delektować się zawiesistą konsystencją i niezwykłym smakiem likieru w miłym gronie J

2 komentarze:

  1. Likier kawowy. Moja alkoholowa miłość. :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaglądam, zaglądam :) A likierek jest the best. Trzeba to zrobić, żeby się przekonać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń