czwartek, 23 października 2014

Deser gruszkowy


Chyba nie doceniamy gruszek. Są przecież niezwykle smakowite, a jednocześnie mało kaloryczne. Kryją w sobie bogactwo składników, potrzebnych naszemu organizmowi. Niestety, nie dają się przechowywać zbyt długo, dlatego póki czas „zaprośmy je do stołu”.


Składniki:

1 kg gruszek
pół szklanki cukru
1 szklanka wody
 5 goździków
2 galaretki cytrynowe
200 g śmietany 30%
200 g jogurtu naturalnego
cukier waniliowy

 garść orzechów

Sposób przygotowania:

W garnku z szerokim dnem ugotować syrop z cukru i wody . Obrane gruszki pokroić w ćwiartki,  wrzucić do garnka,  gotować do zeszklenia około 15 minut z dodatkiem goździków. Gruszki wyłowić z syropu i rozprowadzić w nim jedną galaretkę. Powtórnie włożyć gruszki. Drugą galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wody, odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, gdy będzie sztywna dodawać porcjami jogurt , a następnie wystudzoną galaretkę, do połączenia składników. W pucharkach, lub salaterce układać warstwami  gruszki w tężejącym syropie, śmietanę, rozdrobnione orzechy, znów gruszki, śmietanę i  orzechy, do wyczerpania składników. Ozdobić miętą lub jadalnymi kwiatami, na przykład nasturcją.
Deser odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. 
Mówiono, że pyszny :)

2 komentarze:

  1. Deser wspanialy,naprawde wart spróbowania!!!!!!Jest po prostu wyjątkowy,przesmaczny i wykwintny!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Mam zamiar robić go częściej :)

    OdpowiedzUsuń