wtorek, 18 listopada 2014

Bakłażany w sosie pomidorowym


Pełno wokół pięknych błyszczących bakłażanów, proponowanych przez handlowców po cenach zachęcających do kupienia. Nie wszyscy jednak wiedzą, co z tym warzywkiem zrobić. 
Mam dla Was propozycję, która szokuje smakiem oraz łatwością przygotowania.


Składniki:

3 bakłażany
1 kg pomidorów
duża cebula
 4-5 ząbków czosnku
sól , pieprz, cukier, wegeta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:


 Bakłażany umyć, usunąć część od łodygi, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Obraną cebulę i opłukane pomidory pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju, dodać pomidory, obrane ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu, doprawiając wegetą, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos gotować do chwili połączenia się wszystkich składników i odparowania nadmiaru płynu. Na rozgrzanym na patelni oleju w ilości ocenianej sytuacyjnie, obsmażać bakłażany na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik bibułkowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Usmażone plastry bakłażana  połączyć z przygotowanym sosem, wymieszać, i gotowe!
Jednakowo pysznie smakują jako danie obiadowe na przykład z makaronem, jak i do kanapki na zimno. 

4 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentują. Muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dobre słowo :) Zapewniam,że są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniala potrawa,przepyszna!!!!!Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Udało mi się "zarazić" nią parę osób. Gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń