sobota, 18 lipca 2015

Sałatka z melonem i rukolą


W niektórych włoskich restauracjach można dostać taki rarytas. Ja zachwyciłam się  nią od pierwszego kęsa. Musiałam to zrobić. Oczywiście na wyczucie, bo póki  co w restauracjach nie dają przepisów. Oto moja wersja:
sałatka na lato


Składniki:

opakowanie mytej rukoli
pół melona galia
garść żurawiny
garść uprażonych na suchej patelni ziaren dyni
gruby plaster cytryny
ocet balsamiczny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


 Do miski wrzucić rukolę. Jeśli liście są duże można je „poszarpać” (czyli rozdrobnić) J Melon oczyścić z pestek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do rukoli wraz z żurawiną i pestkami dyni. Z plastra cytryny wycisnąć sok. Doprawić sałatkę solą i pieprzem do smaku. Polać octem balsamicznym, w ilości dowolnej, lecz niezbędnej do połączenia składników. Wszystko wymieszać. Wierzch artystycznie  ozdobić octem balsamicznym. I gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz