sobota, 29 sierpnia 2015

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę


Czy znacie taką sałatkę? Tylko trzy składniki, a smaku cała pełnia J Zachęcam do zrobienia.

sałatka pieczarkowa do słoików

 Składniki:

1 kg pieczarek
½ kg czerwonej papryki
¼ kg cebuli

 

Zalewa:

 3 szklanki wody
 0.5 szklanki octu
 0,5 szklanki cukru
 1,5 łyżki soli
 4 listki laurowe
 6 -8 ziaren ziela angielskiego
 3 goździki
 10 ziaren pieprzu


 Sposób przygotowania:


Pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki, zalać wrzątkiem, gotować około 5 minut, odcedzić. Paprykę umyć, pokroić w kostkę.  Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wszystkie składniki wymieszać. Ugotować zalewę z podanych wyżej składników. Do wyparzonych słoików nakładać warzywa, zalać gorącym roztworem, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
 Z  podanej porcji powinno wyjść osiem słoików po dżemie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz