niedziela, 6 września 2015

Torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną


Mimo letniej suszy, owocowe szaleństwo trwa. Aż chce się zrobić coś pysznego z owocami. Tym razem skusiły mnie brzoskwinie.

Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami

Składniki biszkoptu:

4 jaja
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Warstwa brzoskwiniowa:

puszka brzoskwiń lub słoiczek brzoskwiń w syropie domowego wyrobu
galaretka cytrynowa


Warstwa śmietankowa:

śmietana 30% - 300 g
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
łyżka żelatyny
2-3 łyżki wody


 Polewa czekoladowa:

2  rządki z tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać do uzyskania sztywnej masy. Mąkę rozmieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie łyżką w masę jajeczną. Przygotować okrągłą formę tortową. Przełożyć ciasto do blaszki. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°. Biszkopt ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Brzoskwinie zmiksować, podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Zimną śmietanę ubić trzepaczkami. Kiedy zaczyna gęstnieć, dodać cukier, cukier waniliowy. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wodą w ilości 2-3 łyżek (woda ma pokryć żelatynę), zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w ciepłej kąpieli. Płynną żelatynę wkręcić w śmietanę.

Na blacie biszkoptu rozsmarować tężejące brzoskwinie, wyłożyć śmietanę, "rzucając" na wierzch łyżką, tak, by powstała nierówna powierzchnia. Kostki czekolady rozpuścić w ciepłej kąpieli z dwiema łyżkami mleka. Torcik ozdobić czekoladą.

Drugi blat biszkoptu wykorzystamy na kolejne ciasto :)

2 komentarze: