niedziela, 13 września 2015

Sok z owoców czarnego bzu


Czy jest jeszcze ktoś, kto nie robi na zimę soku z czarnego bzu?  Ojojoj! To błąd! On ma ogromną  moc w walce z chorobami!  Przede wszystkim taki sok, to nieocenione lekarstwo, kiedy chwyta nas przeziębienie. Zróbcie go koniecznie! Owoce czarnego bzu znajdziecie bez trudu na polach, w lasach  i w przydomowych ogródkach, a zrobienie soku nie sprawi Wam trudności. Proponuję zastosować prosty, sprawdzony przepis ze zbiorów mojego siostrzeńca J


czarny bez owoce sok przepis smaki prowincji


Składniki:

4 litry owoców czarnego bzu bez szypułek
1 kg cukru
6 szklanek wody

Sposób przygotowania:

Owoce czarnego bzu opłukać, obrać z szypułek najlepiej przy pomocy widelca. Gotować owoce z wodą, aż puszczą sok. Powstały płyn przecedzić przez sito, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia cukru.

Przelewać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

2 komentarze:

  1. Chyba w tym roku w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam :) Zimą bardzo się przydaje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń