poniedziałek, 30 listopada 2015

Keks zaparzany


 Święta zbliżają się wielkimi krokami. Pewnie czujemy już szał, który w związku z tym nas czeka. Mam propozycję. Ulżyjmy sobie nieco. Zróbmy świąteczne ciasto już teraz. Taki na przykład keksik lubi sobie poleżakować. Czym dłużej, tym lepiej. Więc do dzieła J

cwibak


Składniki:

0,5 kg mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mleka
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szklanka bakalii: rodzynki, migdały, orzechy, daktyle, figi, skórka pomarańczowa…

 

Sposób przygotowania:

Margarynę, cukier mleko, cukier waniliowy zagotować. Zalać mąkę gotującą masą i szybko rozkręcić. Cały czas mieszając, dodawać po jajku, proszek do pieczenia, a na końcu bakalie. Piec w długich blaszkach 40 minut w temperaturze 160°. Z podanej porcji wychodzą dwie podłużne blaszki keksu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz