środa, 2 grudnia 2015

Makowiec z białego maku


 Święta nie mogą nas zaskoczyć. Przygotujmy wcześniej sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki. A jakie? Wiadomo od pokoleń: piernik, sernik i makowiec. Bez makowca, jak mówią niektórzy, nie ma świąt J Oto jedna z propozycji:

 

Makowiec z jabłkami
 Składniki:

1,5  szklanki białego maku
0,5 kostki masła
1,5 szklanki cukru
6 jaj
6 dużych łyżek kaszy manny
0,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie, olejek migdałowy
opcjonalnie wiśnie z konfitury

 

Polewa:

0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła lub margaryny
1,5  łyżki wody
łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:


Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić białka od żółtek, ubić sztywną pianę, dodając połowę cukru. Żółtka utrzeć z miękkim masłem i resztą cukru, dodać kaszę, mak proszek do pieczenia, po garści bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, kilka kropel olejku migdałowego. Na koniec wkręcić jabłka i delikatnie połączyć z pianą z białek. Piec 40-45 minut w 160 ° na blasze 32×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić na blasze. Kiedy ciasto będzie zimne, zrobić polewę czekoladową. Rozpuścić na wolnym ogniu masło z cukrem i wodą, wsypać kakao, szybko rozkręcić. Udekorować ciasto polewą czekoladową, podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz wiśniami z konfitury J

2 komentarze:

  1. gdyby tylko nie ten mak to zjadłabym całe ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyżby biały mak mógł komuś szkodzić? Jemy go przecież okazjonalnie.

    OdpowiedzUsuń