czwartek, 3 grudnia 2015

Tort piernikowy z masą orzechową


Prawie wszyscy pieczemy pierniki, pierniczki w różnych kształtach i ciekawych formach. A ja się biorę za tort piernikowy? Może zrobicie ze mną?

Tort piernikowy z masa orzechową

Składniki ciasta:

0,5 kg mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
0,5 kostki margaryny
1 jajko
2 łyżeczki sody
opakowanie przyprawy do pierników

 Składniki masy:

3 jajka
30 dag cukru pudru
kostka masła
6 kopiastych łyżek zmielonych orzechów włoskich
8 łyżek  mleka
2 opakowania cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

¼ margaryny
1 duża łyżka gęstej śmietany
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
kilka kropli olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Miód, cukier, margarynę i przyprawę do pierników rozpuścić w garnku, ostudzić. Do mąki  dodać sodę, jajko, masę miodową i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, rozwałkować na krążki. Przenosić do tortownicy owinięte na wałku. Piec w okrągłej formie, wyłożonej papierem do pieczenia, po 15 minut każdy, w temperaturze 160°. Blaty na tort należy upiec co najmniej tydzień przed świętami. Owinąć papierem do pieczenia, odstawić w chłodne miejsce.
tort piernikowy przepis
Na dwa, trzy dni przed planowaną konsumpcją przystępujemy do składania tortu. Jajka z cukrem ubijamy na parze do momentu zgęstnienia, studzimy. Masło rozkręcamy na puch, łączymy z masą jajeczną. Zmielone orzechy, mleko i cukier waniliowy gotujemy 5 minut. Studzimy, wkręcamy do masy. Piernikowe blaty przekładamy masą orzechową. Na wierzch tortu przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy składniki ( bez kakao) na małym ogniu, wkręcamy kakao, polewamy wierzch tortu. Dekorujemy według własnych pomysłów, na przykład gwiazdkami z piernika. Tort piernikowy jest pyszny J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz